A hagymapiacot főként az időjárási körülmények, a termésátlagok és a kereskedelmi dinamika alakítja. A legfontosabb régiókban a termelők és a kereskedők vegyes eredményekkel reagálnak a változó kihívásokra. Számos országban (pl.: Egyesült Királyság, Olaszország) kihívást jelentett a kedvezőtlen időjárás, jelentősen csökkentve a hozamokat. Míg más térségekben (pl.: India, Új-Zéland) új értékesítéséi csatornák váltak elérhetővé.
Az Egyesült Királyságban a hosszan tartó szárazság megnehezítette a termelést. Svájc a tavalyi gyenge termés és a tárolási nehézségek miatt erősen függ az importtól, amit mérsékelhet a becsült idei jó termés. Spanyolországban továbbra is magasak a hagymaárak, amit a korlátozott kínálat okoz. Olaszországban a belföldi kínálat továbbra is korlátozott főként az alacsony kereslet miatt. Hollandiában a korábbi betakarítás sem tudta teljesen pótolni a tavalyi és az új termés közötti kínálati különbséget. Németországban az áttelelő hagyma esetében több kihívással szembesültek a termelők. A görög hagyma szezon a tárolt készletekről a friss ellátásra áll át a betakarítás megkezdésével. Ausztriában a tavaszi hagyma minősége jó, de a betakarítás várhatóan később kezdődik, mint tavaly. Észak-Amerikában a szűkös kínálat stabil árakat eredményez, bár enyhülés várható a mexikói és a texasi hagyma betakarításával. Dél-Afrika nyugat-fokföldi régiójában a szezon lassan véget ér, míg északon a szárítási nehézségek és a korai esőzések rontották a minőséget. Egyiptom befejezte az Európai Unióba irányuló exportot, mivel a termelők a tárolásra és az alternatív piacokra koncentrálnak. India hagymakivitele fellendült, amit a termelés növekedése és az exportvámok eltörlése támogatott. Új-Zéland idén újraindította az Indonéziával való együttműködést és exportot is.
Az Egyesült Királyságban a szezon nagyon kedvező körülmények között zajlott, ennek ellenére komoly problémát jelentett a tartósan alacsony csapadékmennyiség. Ugyan egyes gazdaságok rendelkeznek megfelelő technikai háttérrel, amely lehetővé teszi az öntözést, mások folyóvíz-kitermelési jogokkal rendelkeznek, de sokan egyáltalán nem jutnak vízhez. A belföldi termékek mellett az egyiptomi, új-zélandi és dél-afrikai import hagyma is megfigyelhető a polcokon. Az áttelelő hagyma betakarítása is zajlik, ami a termelés nagy részét teszi ki. A folyamatos vízhiány és a 30 oC-ot meghaladó hőmérséklet következtében a növények növekedése leállt. Ez hatással van a hagymák méretére, és ezáltal a terméshozamra is. Emellett az extrém hőségben a stresszes növények kitettebbé válnak a károsítókra, ami további aggodalomra ad okot.
Június végére Svájcban nagyrészt importált termékek uralták a piacot, amelyek többek között Hollandiából, Dániából és Franciaországból származtak. Ez főként a tavalyi szezon alacsony hozamával, és változó tárolási minőségével magyarázható. A magas peronoszpóra nyomás miatt a válogatás és a szárítás jelentős többletköltséget jelentett a termelők számára. Ezen erőfeszítések ellenére a rothadás tovább terjedt a tárolókban is, ami a készletek korábbi értékesítését indokolta. Ezzel a betárolt hagyma nagy része korán kimerült. A betakarítás közeledtével a hozamelőrejelzések egyöntetűen pozitívak, az új szezon termelése ígéretesebbnek tűnik a tavalyinál.
A korai hagyma termésmennyisége Spanyolországban 35-40%-kal alacsonyabb volt a vártnál. Ebben a márciusi nagy mennyiségű csapadék, valamint az áprilisban és májusban tapasztalható enyhébb hőmérséklet játszott szerepet. A szezon elején az ágazat arra számított, hogy a főbb európai termelők nagy mennyiségű hagymát tárolnak majd be. Azonban a korai és a késői termés között hiány alakult ki, amit a Castilla-La Mancha tartomány Medio Grano hagymafajtájával pótolt, korábbra időzítve a betakarítást. Azonban a hozamok 5–10%-kal elmaradnak a tavalyitól. A termesztési felület ugyan növekedett, de a kedvezőtlen időjárási körülmények, valamint a tripszek kártétele csökkentette a hozamot és a piacképes termékek mennyiségét is. Jelenleg az árak magasak az évszakhoz képest. Európában nagy a kereslet a nagy méretű hagymák iránt, mivel a közép-európai száraz, meleg időjárás kisebb méreteket és alacsonyabb minőséget eredményezett. Jelenleg csak Spanyolország képes kielégíteni a nagy hagymák iránti keresletet. Az árak azonban várhatóan csökkenni fognak, mivel a következő hetekben betakarításra kerülő, hosszú távú tárolásra nem alkalmas holland és német hagymák feltehetően alacsony áron kerülnek a piacra.
Olaszországban a belföldi hagyma-kínálat alacsony, ami követi a nyári szezonra jellemző fogyasztói tendenciát. Az első betakarított vöröshagymák alacsony terméshozammal és közepes-kicsi mérettel jellemezhetők. A nagyobb méretű hagyma magas áron, míg a kisebb méretű termékek körülbelül 0,5–0,6 EUR/kg áron kerültek értékesítésre. Az időjárás kiszámíthatatlansága feltehetően nem fog túlkínálatot okozni a következő hetekben. Puglia tartományban a vezető feldolgozó vállalatnál a 2025-ös hagymaszezon fejlődési problémák miatt körülbelül egy hónapos késéssel kezdődött. A vállalat hektáronként akár 75 tonnás hozamokról is beszámolt. A friss piacra szánt 40–60-as méretű hagymáknál kézi, míg az ipari felhasználásra szánt 60-as méret feletti hagymáknál gépi betakarítást alkalmaznak. A szezon egészen december elejéig tarthat. A fő exportcélpontok Németország, Franciaország és Görögország, ahova konvencionális és ökológiai termékeket egyaránt szállítanak a fogyasztók által preferált kiszerelésben.
Hollandiában a tavaszi hagyma vetése korábban kezdődött. Június közepére a 2024-es termés nagy része már feldolgozásra került, amikor az áttelelő hagyma betakarítása megkezdődött. Ennek ellenére a régi és az új termés közötti kínálati hiány áthidalására nem volt lehetőség. Az első áttelelő hagymák magas áron keltek el, részben a szezonvégi áremelkedés miatt. Jelenleg a kereslet mérsékelt, miközben a vöröshagyma kínálata növekszik. Összességében mind az áttelelő hagyma, mind a tavaszi hagyma hozama megfelelő. Az elkövetkező hetekben még kérdéses, hogy a kínálat és a kereslet hogyan fog alakulni.
Németországban a belföldi termékek mellett holland és egyiptomi tételek is kiegészítették a kínálatot, mivel a tárolt hagyma készletek lassan elfogynak. Az új-zélandi import az egyenletes és stabil minőség révén gyorsan eladásra került. A nagy méretű hagyma esetében a spanyol termékek újra kaphatók, amit a spanyol szezont megelőző időszakban Törökországból és Szenegálból pótoltak. A belföldi áttelelő hagyma szárítása és betárolása megkezdődött. Egyes területeken nagy heterogenitást mutatnak, sőt a peronoszpóra nyomás is különösen nagy volt.
A görög hagymaexport továbbra is jelentős, a legfontosabb célországok Bulgária, Románia, Lengyelország és Ausztria volt. Az export 80–85%-át a vöröshagyma, a fennmaradó részt a lilahagyma tette ki. Mindkét hagyma EXW ára 0,4 EUR/kg-on stabilizálódott. A tárolt hagyma készletek elfogytak, amivel párhuzamosan a friss hagyma megjelent a piacon. A termesztési terület változatlan maradt, az átlagos várható hozam 40 tonna/hektár körüli. A friss hagyma termelői ára 0,35 EUR/kg körüli, azonban várhatóan 0,3 EUR/kg-ra csökken a betakarítás előrehaladtával.
Ausztriában a tárolt hagyma belföldi értékesítésre szánt mennyisége csökken a Németországba irányuló exporttételek miatt. A hagymakészletet idén hosszabb ideig kell tárolni, mivel a tavaszi hagyma betakarítása várhatóan később kezdődik, mint tavaly. A termés minősége a jelentések szerint megfelelő. Ennek ellenére a belföldi árak továbbra is nyomottak. A hét elején a tisztított és válogatott hagyma ára minőségtől függően 32–38 EUR/100 kg között mozgott.
Észak-Amerikában a hagyma kínálata továbbra is szűkös, különösen a lila és fehér fajták tekintetében. Mexikóban megkezdődött a szezon, ami enyhíti a nyomást. Azonban jelentősebb javulás csak a texasi szezont követően várható, ahol július elején a vöröshagyma, július közepén pedig a lila- és a fehér hagyma betakarítása kezdődött meg. Az alacsony kínálatban szerepet játszott többek között Mexikó és Kanada elmúlt hónapokban a szokásosnál nagyobb kereslete is. Wisconsinban a vöröshagyma értékesítési szezonja 1-2 hónappal, míg a lila hagyma szezonja néhány héttel korábban zárult le a megszokottnál. A szűkös kínálat az Egyesült Államok nyugati részén növelte a népszerű nagy és közepes méretű hagyma iránti keresletet. A vöröshagyma továbbra is Wisconsinból érkezik, míg a lila hagyma Washingtonból és Oregonból. A fehér hagymát ez a két állam, valamint Mexikó szállítja. Bár a kereslet továbbra is erős, az árak emelkedésének üteme lelassult, és a texasi szezon kezdetével várhatóan tovább csökken. Az árak a tavalyi szint felett maradnak, de várhatóan 22,7 kg-os (50 fontos) zsákonként 2,75–4,6 EUR-ra csökkennek.
Dél-Afrikában a nyugat-fokföldi hagymaszezon lassan véget ér. A termékeknek várhatóan augusztus közepéig versenyezniük kell Limpopó és Namíbia tartományban megtermelt vöröshagymával. Ugyan a nyugat-fokföldi hagymák ára 10–15%-kal magasabb, mint a versenytársaké, de a fokföldi fogyasztók hajlandóak többet fizetni a helyben termesztett termékekért. A termelők szerint az idei nyugat-fokföldi hagymaszezon közepes volt. Északon a termelőknek a szokatlanul magas légköri páratartalom miatt nehézségekkel kellett szembenézniük a szárításkor. Továbbá a vetési időszakban lezúduló heves esőzések miatt minőségi problémák is felmerültek. A fokvárosi piacon egy 10 kg-os zsák ára nagyméretű hagyma esetében 4,68 EUR, a közepes-nagy hagyma esetében 5,4 EUR, a közepes hagyma esetében 5,2 EUR. Gauteng tartományban a hagyma ára általában magasabb, amit a vásárlók nagy száma és a határon átnyúló élénk kereskedelem okozott. Namíbia és Botswana időszakosan lezárta határait a dél-afrikai import hagymák előtt, a hazai termelők megvédése érdekében.
Az európai unióba irányuló egyiptomi export július közepén véget ért, miután június végén befejeződött a betakarítás. Az exportőrök most a tárolásra koncentrálnak, és más arab és afrikai piacokat céloznak meg. A szezont megnövekedett mennyiségek, csökkenő árak és ingadozó kereslet jellemezte. Érdemes megjegyezni, hogy 2 évvel ezelőtt az egyiptomi kormány tilalmat vezetett be a hagyma exportjára a hazai fogyasztók számára fenntarthatatlan árak mérséklése céljából. Így 2023-ban a magas export- és belföldi piaci árak ösztönözték a termelőket a hagymatermelés növelésére. A nemrég lezárult szezonban a termelés becsült mennyisége 5 millió tonna volt. Ez több mint 1 millió tonnás többletet jelent a helyi fogyasztás és a rendszeres exportmennyiségek figyelembevétele alapján. Az exportőrök szerint a kereslet néhány piacon, (pl.: Hollandiában) stabil maradt, míg néhány országban (pl.: Oroszországban, Németországban, Spanyolországban) az ideiglenes ellátási hiányok csupán rövid ideig lendítették fel az egyiptomi exportot. A magas és alacsony termelési szezonok váltakozási mintáját figyelembe véve, Egyiptomban a következő szezonban várhatóan csökkenni fog a hagymatermesztés.
India hagymaexportja jelentősen növekedett, amit a termelés 25%-os növekedése és az idei áprilisban eltörölt 20%-os exportvám is támogatott. A tavalyi alacsony terméshozam mind az árakra, mind a politikai döntésekre hatással volt. A nagyobb termésmennyiség stabilizálta az árakat és megújította a legfontosabb nemzetközi piacok érdeklődését is. A délkelet-ázsiai országok – különösen Malajzia, Vietnam és Srí Lanka – kereslete folyamatosan nőtt. Ehhez hozzájárul Malajzia háztartási és vendéglátóipari fogyasztása, Vietnam export-közvetítő központként betöltött szerepe, valamint Srí Lanka folyamatos importfüggősége. Eközben a Perzsa-öböl kereslete is folyamatos volt. Azonban a magas szállítási költségek továbbra is korlátozó tényezők, különösen a Perzsa-öböl térségébe. A költségek csökkentése érdekében az exportőrök más ázsiai országokra koncentrálnak, még a hosszabb szállítási időt jelentő nagyobb logisztikai tervezés ellenére is. Az árak ebben a szezonban a bőséges kínálat miatt alacsonyabbak, mint tavaly: a nagykereskedelmi ár átlagosan 0,21 EU/kg.
Új-Zéland idén együttműködik az indonéz mezőgazdasági minisztériummal, hogy a kártevők és betegségek jobb azonosításával támogassa a helyi hagymatermelőket. Ez a partnerség a két ország közötti technológiai ismeretek megosztására fókuszál, hogy javuljanak mind a termelési gyakorlatok, mind a biztonsági előírások. Az új-zélandi exportőrök már szállítottak hagymát Indonéziába, és továbbra is készek arra, hogy ebben a szezonban is ellássák az országot. Az indonéziai kereslet stabilnak tűnik. Bár az árak az év elején magasabbak voltak, a piac helyreállt, ahogy az új-zélandi hagyma megérkezett.
Forrás: Freshplaza
NAK / Fodor Attila, Dr. Sidlovits Diána, Dr. Kozak Anita