A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a tavalyi évben megrendezett, nagy érdeklődést kiváltott franciaországi sajtkészítési tanulmányútjának sikerére tekintettel az idei évben ismét meghirdeti a programot, ezúttal új helyszínen a kecskesajtkészítésre fókuszálva.
Az elsősorban mikro- és kisüzemi tejipari vállalkozások és kézműves sajtkészítő kamarai tag vállalkozások számára meghirdetett programon a résztvevők ötnapos képzésen nyerhetnek betekintést a francia kecskesajtok gyártásának előkészítő, gyártási és érlelési folyamatainak technológiájába.
A NAK célja, hogy tagjai versenyképességét és sikerességét elősegítse, kiemelten támogatva az élelmiszeripari szereplők képességeinek és szakmai ismereteinek bővítését. Az elmúlt évek során megvalósított tejágazati programjaink tapasztalatai alapján világosan látszik, hogy a mikro- és kisüzemi, valamint kézműves kategóriába sorolható, sajtkészítésre szakosodott vállalkozások körében nagy az érdeklődés az olyan sajtgyártási technológiák és termékek iránt, amelyek a hazai oktatási rendszerben kevésbé vagy egyáltalán nem sajátíthatók el. Korábbi programjainknak és külföldön tartott workshopjainknak köszönhetően az elmúlt években egyre többen értek el hazai, nemzetközi, sőt világversenyeken kiváló eredményeket. Ezért is döntöttünk a gyakorlatorientált programok folytatása mellett, amelyek rövid idő alatt, közvetlenül a mindennapi gyártási folyamatokba átültethető, piacképes tudás megszerzését teszik lehetővé. Célunk, hogy tagjaink minél több, kiemelkedő minőségű terméket állítsanak elő és azokat sikeresen juttassák el a megfelelő piacokra. Ez a törekvésünk napjainkban különösen aktuális, amikor egyre nagyobb a kereslet a helyi, tájegységhez köthető termékek iránti, főként a hazai turizmus, a vendéglátóipar, az éttermek, a panziók és az üdülési ágazat szereplői részéről.
A program központi témája a különböző, kecskesajtok (friss, lágy, félkemény) gyártásának elméleti és gyakorlati alapjainak elsajátítása, valamint a gyakoribb gyártástechnológiai hibák azonosítása és kiküszöbölésének lehetőségei.
Az oktatás 2025. október 6-án, hétfőn 1 órakor kezdődik és 2025. október 11-én, péntek délben ér véget. A program helyszíne a Nyugat-Franciaországban található Surgeres városa, a képzési intézmény az ENILEA-ENSMIC élelmiszeripari kampusza (Ecole Nationale d’Industrie Laitière et des Biotechnologies). A program során a központ tantermeiben és tanüzemében négy és fél nap alatt összesen 28 órányi elméleti és gyakorlati ismeretátadásra kerül sor. A tanulmányút része továbbá egy termelői sajtműhely megtekintése is.
A program nyelve angol, ezért a jelentkezésnél a nyelvtudás előnyt jelent. A szakmai program oktatási költségeit a Kamara állja, az egyéb költségek (utazás, szállás, étkezés, biztosítás) a résztvevőt terheli. Az utazásra repülővel és vasúton van elsősorban lehetőség. Az utazás és a szállás szervezésében a kamra csupán tájékoztató jellegű segítséget nyújt; a lehetőségeket és a javasolt opciókat a mellékelt tájékoztató tartalmazza. Az 5 képzési napon (hétfőtől péntekig) az ebédet a képzési központ étkezdéjében lehet igénybe venni 5,5 EUR/fő/étkezés áron a résztvevők saját költségére.
A szakmai programot elsősorban sajtkészítő mikro- és kisüzemi tejipari vállalkozások szakemberei számára szervezzük. A programra való jelentkezés a kitöltött jelentkezési lap Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre való visszaküldéséhez kötött!
A tanulmányúton való részvételt 8 fő számára tudjuk biztosítani. A jelentkezés önmagában nem jelent automatikus részvételi lehetőséget. A jelentkezéseket első körben augusztus 30-ig várjuk, ezt követően a szervezők minden érdeklődővel felveszik a kapcsolatot.
Kérdés esetén a program kamarai szervezőitől kérhető további felvilágosítás.
NAK/Turóczi Fanni (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)